Dålig andedräkt hos barn

Mest vanligt är det kanske att vuxna människor får problem med dålig andedräkt, men ibland drabbas även barn och då är det bra att ta reda på orsaken.

(Ett nytt fönster öppnas)

Doktor undersöker barn

Infektioner som ger dålig utandningslukt

Precis som hos vuxna kan infektioner i bihålor eller hals ge upphov till dålig andedräkt. Om du plötsligt upptäcker att ditt barn fått dålig andedräkt kan det därför vara bra att uppsöka läkare.

Små barn tenderar också ibland att vilja stoppa upp saker i näsan, till exempel ärtor eller pärlor. Dessa kan sedan skapa en infektion i näsan och orsaka dålig andedräkt. Det är viktigt att utesluta att detta har hänt genom att besöka läkare.

För mycket mjölkprodukter

Om barnet konsumerar mycket mjölkprodukter och bröstmjölk kan dålig andedräkt uppstå. Det beror på att mjölken innehåller proteiner som är svavelhaltiga och orsakar dålig lukt. Om man då lägger om kosten så brukar problemet gå över av sig själv.

Lär barnet bra tandvårdsrutiner

Även barn som inte sköter sin munhygien kan få dålig andedräkt. Det är därför viktigt att som förälder övervaka tandborstningen och lära barnet rätt rutiner. När barnen är små är det bäst att hjälpa dem att borsta, men även när barnet är stort nog att borsta själv kan det vara bra om en förälder är med och ser till att det blir ordentligt gjort.

Precis som vuxna ska barn borsta tänderna minst två gånger om dagen. Tandtråd bör dock inte användas innan barnet kommit upp i tonåren.


Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Charlotta Holding
Källor: 1177.se, SB12.se

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.