Kronisk eller långvarig dålig andedräkt

För de flesta uppkommer dålig andedräkt endast periodvis, men vissa personer har oturen att drabbas av kroniskt dålig andedräkt, så kallad kronisk halitos.

(Ett nytt fönster öppnas)

Orsaker bakom kronisk halitos

Så många som omkring en halv miljon svenskar är drabbade av kronisk halitos, ett tillstånd som kan vara mycket handikappande. Varför vissa drabbas är inte helt klarlagt, men en av orsakerna tros vara att vissa människor har en miljö i munnen som är mer gynnsam för bakterier än andra.

Om man till exempel har tandfickor eller dåliga lagningar i tänderna kan bakterierna lättare frodas och sprida dålig lukt. Även tandsten och svår muntorrhet kan vara en bidragande faktor till att man inte tycks bli av med sin dåliga andedräkt.

Tungan är också en stor bov bakom kronsik halitos. Mellan de små ludden på tungan, de så kallade papillerna, kan matrester och bakterier lätt fastna och göra att andedräkten luktar illa.

Vad kan man göra?

Eftersom problemet benämns som kroniskt är det svårt att bli av med. Det finns dock en rad saker man kan göra för att bli bättre. Man bör till exempel kontakta tandläkare och tandhygienist för att få hjälp med problemet. Det är även viktigt att sköta sin munhygien mycket noga och rengöra väl med tandtråd, tandstickor och tungskrapa. På apoteket hittar man även en rad receptfria läkemedel som kan vara till hjälp.

Har man inte tidigare kontaktat vårdcentralen kan det vara bra att göra detta för att genomgå en kortare undersökning av läkare.


Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Charlotta Holding
Källor: Apoteket.se, 1177.se

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.