Dålig andedräkt kan bero på sjukdom

Även om det vanligaste är att den dåliga andedräkten är ofarlig så finns det även en rad sjukdomar som kan ge upphov till en mer illaluktande utandningsluft.

(Ett nytt fönster öppnas)

Doktor undersöker kvinna

Infektioner

Säkert har du någon gång känt att din andedräkt inte varit så bra när du till exempel har haft en förkylning. Det beror på att infektioner kan sätta sig på luftvägarna och på så sätt påverka din andedräkt. Även allvarligare infektioner såsom bronkit, bihåleinflammation och lunginflammation kan orsaka detta problem.

Cancer och leversjukdom

Vissa cancerformer och leversjukdomar kan påverka hur utandningsluften luktar. Det är dock viktigt att inte börja oroa sig för allvarliga sjukdomar så snart man får dålig andedräkt eftersom orsakerna till att andedräkten inte är bra kan vara många andra.

Känner du dig orolig är det naturligtvis alltid bra att uppsöka vård, speciellt om du även besväras av andra hälsoproblem.

Karakteristisk lukt

Beroende på hur andedräkten luktar kan man misstänka olika sjukdomar. Här följer en redogörelse för olika karakteristiska lukter och vad de kan vara en indikation på.

Sur mjölk

Om du plötsligt börjar lukta sur mjölk ur munnen kan det vara ett tecken på att du lider av laktosintolerans. Lukten beror på att kroppen inte kan bryta ned laktosen i mjölprodukter. Om du har problem med detta bör du kontakta läkare för utredning.

Avföring

Att börja lukta avföring ur munnen är ju naturligtvis mindre trevligt. Har du haft magsjuka och spytt mycket eller drabbats av svår förstoppning (tarmvred) kan en sådan andedräkt dock uppstå.

Ruttet

Om du börjar lukta ruttet eller får en lukt som påminner om avlopp i munnen så beror det troligen på att du har en stor bakterietillväxt i munhålan, något som kan bero på muntorrhet, karies eller dåligt skött munhygien. Det är då viktigt att du ser till att  börja hålla en god munhygien och att du i de fall du har hål eller tandlossning, besöker din tandläkare.

Denna typ av andedräkt kan också bero på att du fått en inflammation i tandköttet.

Fruktig andedräkt

En andedräkt som luktar fruktigt kanske inte låter som något större problem, men faktum är att det kan vara en indikation på diabetes. Andedräkten uppstår då när du hamnar i ett tillstånd som kallas ketoacidos vilket innebär att kroppen inte har tillräckligt med insulin för att bryta ned socker. Om du skulle drabbas av detta tillstånd är det mycket viktigt att du söker vård.

Svavel

En andedräkt som luktar svavel beror ofta på bakterier i munnen. Om detta uppstår är det viktigt att du ser över din munvårds rutin. Använd till exempel gärna tungskrapa för att bli av med beläggning och bakterier på tungan. Att borsta tänderna minst två gånger per dag och att använda tandtråd är också nödvändigt.

Kemiskt

En andedräkt som får en lukt som påminner om malkulor kan indikera både allergi och inflammation i bihålorna. Om du inte vet vad du är allergisk emot eller om du besväras av dina bihålor är det viktigt att du söker vård för att få rätt hjälp.

Ammoniak

Om din andedräkt börjar lukta ammoniak eller får en lukt som påminner om fisk eller urin kan det i värsta fall vara ett tecken på att du drabbats av njursvikt.

Om du äter en lågkolhydratkost, till exempel LCHF, kan även denna ge upphov till en andedräkt som kan påminna om aceton eller ammoniak. Detta beror på att kroppen är försatt i ketos och därför bränner ketoner istället för glukos.


Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Charlotta Holding
Källor: 1177, sv.Healthline.com, Expressen, Amelia

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.