Vad ska man göra om man har dålig andedräkt?

Eftersom dålig andedräkt kan bero på en mängd olika besvär finns det också lika många behandlingar och tillvägagångssätt för att få bukt med problemet.

(Ett nytt fönster öppnas)

Tandhygenist arbetar

God munhygien

Eftersom den absolut vanligaste orsaken bakom dålig andedräkt är bakterier i munnen så är det viktigt att ha en god munhygien för att eliminera dessa. Det är då viktigt att borsta tänderna regelbundet både morgon och kväll. Du bör också använda tandtråd eller tandstickor eftersom bakterierna annars lätt kan frodas mellan tänderna.

En tungskrapa är också ett bra vapen mot dålig andedräkt eftersom man med en sådan får bort den beläggning som annars bildas där. I de små ludden på tungan samlas lätt bakterier, något som ger upphov till dålig andedräkt.

Regelbundna tandläkarbesök

En annan stor bov bakom dålig andedräkt är problem med tandlossning, infekterat tandkött eller karies. Genom att regelbundet besöka sin tandläkare kan man hålla efter munnen så att dessa skador aldrig behöver förvärras och skapa problem.

Hos tandläkaren och tandhygienisten kan man också få tips om hur man bör sköta munnen på bästa sätt för att undvika problem.

Bekämpa muntorrhet

Torra slemhinnor gör att bakterierna har lättare att frodas. Om du upplever att du lider av muntorrhet kan det mycket väl vara den som ligger bakom din dåliga andedräkt.

Det finns många olika hjälpmedel som kan underlätta detta problem, till exempel sugtabletter, munspray eller gel. För att hitta en produkt som passar dig kan du fråga på ditt apotek. Om problemet är mycket stort kan det även vara bra att konsultera sin tandläkare eller läkare.

Regelbundna matvanor

Du har säkert märkt att din andedräkt är som allra sämst på morgonen när du vaknar. Orsaken bakom detta är att produktionen av saliv går ned under natten. När du däremot äter eller dricker så stimulerar du istället din salivproduktion. Eftersom en torr miljö i munnen är en grogrund för bakterier så är det viktigt att du stimulerar din salivproduktion genom att äta och dricka regelbundet.

Detta betyder naturligtvis inte att du ska börja äta hela tiden. Ibland kan ett glas vatten eller en frukt vara nog för att munnen ska bli återfuktad.

Besök läkare

I vissa fall beror den dåliga andedräkten på sjukdomar, allergi eller mediciner. Du kan då behöva besöka din läkare för att få hjälp med problemet. Det är också viktigt att uppsöka läkare om du plötsligt får konstig smak eller lukt från munnen som du inte kan härleda, detta eftersom det kan vara tecken på sjukdom. Om detta skulle misstänkas blir man remitterad till en ytterligare utredning.


Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Charlotta Holding
Källor: 1177.se, Apoteket.se

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.