Hur vet man att man har dålig andedräkt?

För många är det en mardröm att gå runt med dålig andedräkt utan att veta om det. Det finns dock några smarta sätt som gör att du kan avgöra om du har dålig andedräkt.

(Ett nytt fönster öppnas)

Testar dålig andedräkt

Testa din andedräkt själv

Det mest klassiska sättet att kolla av andedräkten är att blåsa ut lite luft och sedan sätta handen för munnen och dra in luften genom näsan igen. Detta är dock inte så effektivt eftersom luktkoncentrationen inte är så hög och du dessutom ofta är van vid hur du själv luktar.

Du kan bättre avgöra doften på din andedräkt genom att slicka på armen och sedan lukta på den. Ett annat sätt är att lukta på tandtråden efter att du har använt den. Det går även att skrapa lite längst bak på tungan med en plastbit och sedan lukta för att avgöra hur du luktar i munnen.

Populära produkter mot dålig andedräktFråga läkare eller någon du litar på

Om du misstänker att du har dålig andedräkt är det säkraste sättet att ta reda på det att fråga någon som du litar på. Be personen att vara helt ärlig och låt sedan denne lukta på din andedräkt. Det är mycket enklare för en utomstående som inte är van med dina dofter att avgöra om du luktar illa i munnen.

Ett annat säkert sätt att få svart på vitt om du har dålig andedräkt är att be din läkare, tandläkare eller tandhygienist att undersöka dig. Det är absolut inte pinsamt att gå till vården om man är orolig att man luktar illa ur munnen. Dålig andedräkt är ett vanligt problem som drabbar 2 till 3 procent av befolkningen.

Det är också viktigt att söka vård om du är orolig eftersom dålig andedräkt i värsta fall kan vara en indikation på sjukdom. När du söker för dålig andedräkt brukar läkaren oftast be att just få lukta i din mun.


Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Charlotta Holding
Källor: Munhalsan.se, 1177.se, Ica.se

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *