Zinkjoner och klorhexidin bäst bot mot dålig andedräkt enligt forskning

En doktorand vid Högskolan i Kristianstad tror sig, efter sina forskningsstudier, ha hittat den mest effektiva lösningen på problemet med dålig andedräkt.

(Ett nytt fönster öppnas)

Dålig andedräkt kan vara handikappande

Seida Erovic Ademovski är doktorand vid högskolan i Kristianstad. När hon skulle avlägga sin examen i odontologisk vetenskap valde hon att undersöka vad som egentligen är den bästa behandlingen för dålig andedräkt.

När Seida beskriver problemet säger hon att dålig andedräkt kan vara mycket handikappande för den som drabbas. I sociala situationer vill man till exempel inte ta plats av rädsla för att människor ska störas av andedräkten, något som är en av de anledningar till att hon valde att ägna sin studie åt detta problem.

Till grund för undersökningen ligger fyra studier där 139 patienter har ingått. Studierna har gått ut på att undersöka hur bra olika metoder för att bli av med dålig andedräkt fungerar och om de bör användas i någon speciell kombination.

Besök hos tandhygienisten ger inte alltid svaren

Studien visar till exempel att ett besök hos tandhygienisten kanske inte alltid ger den hjälp man önskar. När 68 patienter med tandlossningsproblem fick träffa en tandhygienist visade det sig att endast elva blev hjälpta med sin andedräkt.

Speciell kombination av munskölj gav bäst resultat

Det som visade sig hjälpa allra bäst mot den dåliga andedräkten var istället munskölj med en speciell kombination av klorhexidin och zinkjoner. Med denna visade det sig att upp till 90 procent av de gaser som ger upphov till dålig andedräkt reducerades.

Hela 91 procent av dem som fullföljde metoden med munskölj i ett halvår visade sig få bättre andedräkt, något som är mycket positiva siffror.

Även verktyg som tungskrapa undersöktes i studien. Denna visade sig ha en viss effekt, men fungerade bäst i kombination med just munskölj.

Efterlyser mer forskning i ämnet

Seida Erovic Ademovski anger att hon tycker att det är problematiskt att det finns väldigt liten forskning på ämnet dålig andedräkt. Hon efterlyser bland annat forskning från andra delar av världen för att bättre förstå orsaker och hur ofta tillståndet förekommer.


Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Charlotta Holding
Källor: 24kristiansstad.se, HD.se

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.