Dålig eller äcklig smak i munnen

Att drabbas av dålig smak i munnen är irriterande och obehagligt. Den dåliga smaken behöver dock inte betyda att du luktar illa ur munnen.

(Ett nytt fönster öppnas)

Man håller hand över mun

Flera orsaker till dålig smak i munnen

Det finns mycket som kan påverka hur smaken i din mun är. Till exempel kan dålig smak bero på att du tidigare ätit något starkt kryddat. Detta är då ofta snabbt övergående.

Smaken påverkas också av PH-värdet i munnen och av din salivsammansättning. När man vaknar på morgonen är det till exempel inte helt ovanligt att man har en lätt fadd smak i munnen. Denna försvinner dock när salivproduktionen kommer igång.

Karakteristiska smaker

Det händer ibland att den konstiga smaken i munnen hänger kvar en längre tid. Ofta brukar smaken påminna om något. Detta kan ge en indikation om vilket det bakomliggande problemet är.

Smak av metall

Det är inte helt ovanligt att det uppstår en smak av metall i munnen när man tränar. Detta beror på att blodtrycket höjs och att små kärl i dina lungor därför spricker. Detta är inte farligt men ändå en indikation om att du bör ta det lite lugnare.

Rutten smak

Om det uppstår en rutten smak i din mun beror det oftast på bakterier som samlats, kanske för att du inte skött din munhygien tillräckligt väl eller för att du har en infektion i munhålan. Tyvärr är detta också ofta en indikation på att du luktar illa ur munnen. För att åtgärda problemet bör du vara noga med din munhygien och dessutom besöka tandläkare om du misstänker infektion.

Besk smak

En besk smak i munnen kan indikera flera olika saker. Troligast är det att det beror på att du har bakterier i munhålan och behöver se över din munvårds rutin. Smaken kan dock också vara ett tecken på allvarligare tillstånd såsom: leverproblem, problem i matstrupen eller bihåleinflammation.


Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Charlotta Holding
Källor: Stegforhalsa.se, 1177.se, expressen.se

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.