Hur är en välskött tandhygien?

Även om dålig andedräkt kan bero på flera olika saker är bakterier i munnen den allra vanligaste. För att slippa att lukta illa från munnen är det därför viktigt att ha en god tandhygien.

(Ett nytt fönster öppnas)

Tandtråd mellan tänderna

Hur ska man borsta tänderna?

Många av oss borstar endast tänderna morgon och kväll. Har man dålig andedräkt kan det dock vara bra att utöka tandborstningsrutinen och borsta efter varje måltid. Matrester samlas nämligen i luddet på tungan och mellan tänderna och kan ge upphov till bakterier och därmed också dålig andedräkt.

Populära produkter mot dålig andedräktAnvänd rätt teknik med en bra tandborste

Det är även viktigt att använda rätt teknik när du borsta för att uppnå bäst resultat. En bra tandborste ska, till skillnad från vad många tror, vara mjuk. Den får också gärna ha ett litet borsthuvud eftersom det gör att du kommer åt bättre. Det går naturligtvis också bra att använda en eltandborste.

Innan du börjar bortsa applicerar du ungefär två centimeter tandkräm på tandborsten. När du börjat borsta är det viktigt att du använder korta och mjuka drag. Undvik att trycka för hårt eller borsta med för långa tag eftersom det kan skada tandköttet.

Försök använda mer cirkelformade rörelser än raka när du borstar. På så sätt kommer tandborsten åt bättre mellan tänderna.

Skölj inte munnen med vatten efteråt

Var försiktig med att skölja bort tandkrämen efter tandborstningen eftersom du då också sköljer bort det skyddande fluoret som finns i den.

Komplettera med tandtråd

Det är viktigt att dagligen använda sig av tandtråd eftersom matrester annars kan fastna mellan tänderna och ge upphov till bakterier, något som både kan få din mun att lukta illa och skapa karies.

Så använder man tandtråd

När du ska använda tandtråden virar du den runt fingrarna så att du får ett stadigt grepp. Det går också bra att använda en tandtråd som är fäst på en bygel om du tycker det är lättare. Såga sedan försiktigt ned tandtråden mellan tänderna. När du nått tandköttet böjer du tandtråden intill kortsidan på en av tänderna och för ned den en till två millimeter innanför tandköttet. Såga sedan tandtråden försiktigt uppåt igen. Upprepa processen mellan alla tänder.

Använd tungskrapa

Eftersom bakterier och plack lätt samlas på tungan och ger upphov till dålig lukt är det en god idé att använda en tungskrapa både morgon och kväll. Tungskrapan är utformad som en bygel med ett eller flera blad och ska dras från tungroten och ut till tippen av tungan. På så sätt skrapas den beläggning som gärna fäster på tungan av.

Övriga hjälpmedel

Det finns också ett stort utbud av övriga hjälpmedel om du känner att råden ovan inte helt hjälper mot din dåliga andedräkt. På apoteket och i matvarubutiken kan du bland annat hitta munskölj, munspray och sugtabletter.

Upplever du att du har stora problem med dålig andedräkt bör du dock konsultera din tandläkare eller läkare om detta. På så sätt kan du få rätt hjälp. Det är även en fördel att en gång per år, eller vartannat år besöka en tandhygienist som kan göra rent munnen och skrapa bort ojämnheter där det kan fastna bakterier.

Bästsäljande produkter inom munhygienPublicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Charlotta Holding
Källor: folktandvardenstockholm.se, 1177.se

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *