Vad hjälper mot dålig andedräkt?

På marknaden finns en mängd olika preparat som sägs hjälpa mot dålig andedräkt. Det finns naturligtvis både för- och nackdelar med dessa.

(Ett nytt fönster öppnas)

Kvinna använder tungskrapa

Munskölj

Munskölj är den vanligaste produkten mot dålig andedräkt. Det finns en rad olika typer av munskölj på marknaden. Fördelarna med dessa är att de är enkla att använda och att de omgående skapar en fräsch känsla i munnen.

Det kan finnas risk vid långvarigt bruk av munskölj

Det har dock framförts varningar mot att använda munskölj dagligen eftersom produkten tros kunna torka ut slemhinnorna i munnen, något som i förlängningen kan ge ännu sämre andedräkt. Många tillverkare hävdar dock att deras produkter är säkra att använda varje dag. Du måste därför själv göra en avvägning och känna efter hur just du reagerar på den munskölj du använder.

För att minimera risken för uttorkade slemhinnor är det också bra att välja en produkt som inte innehåller alkohol

Sugtabletter

Det finns flera olika typer av sugtabletter som motverkar dålig andedräkt
Det finns ett stort urval av sugtabletter som kan minska besvär med dålig andedräkt. Några kan du få tag på i en vanlig matvarubutik. Nackdelarna med dessa är att de ofta innehåller socker som på sikt kan leda till karies. De maskerar också ofta den dåliga lukten snarare än att eliminera den.

Sugtabletter mot dålig andedräkt på apoteket

Ett bättre alternativ kan vara de sugtabletter speciellt avsedda för problem med dålig andedräkt som du köper på ditt apotek. Dessa innehåller ofta zinkjoner, ett ämne som inte bara maskerar lukten utan även eliminerar den. Det finns även sugtabletter som stimulerar salivproduktionen och på så sätt gör munnen till en mindre gynnsam plats för bakterier.

Sugtabletter är bra att ha till hands i handväskan eller fickan när du är ute på språng. På så sätt kan du lätt ta en tablett så snart du besväras av dålig andedräkt.

Munspray

Munspray kan neutralisera en del av den dåliga lukten i munnen.
Liksom sugtabletter är munspray bra att ha till hands om man snabbt vill fräscha upp sin andedräkt. Förr innehöll munspray ofta alkohol och starka dofter som snarare dolde den dåliga lukten istället för att ta bort dem. Dagens munspray är dock mer sofistikerad och innehåller neutraliserande ämnen som tar bort den dåliga lukten.

Välj munspray utan alkohol

Det är dock viktigt att tänka på att en munspray endast är ett komplement och inte en produkt som kan väga upp en dåligt skött munhygien. Precis som när det gäller munskölj är det också viktigt att välja en munspray utan innehåll av alkohol, detta för att minska risken för uttorkade slemhinnor.

Tandtråd

Tandtråd är en viktig del i att bekämpa dålig andedräkt
Dålig andedräkt härstammar ofta från bakterier som trivs där matrester samlas. Det är därför väldigt viktigt att hålla rent i det trånga utrymmet mellan tänderna med hjälp av tandtråd. Du bör använda tandtråd minst en gång om dagen, gärna innan sänggående för att få bort eventuella matrester som samlats mellan tänderna.

För bästa resultat är det bra att välja en platt och vaxad variant.

Tandtråd med handtag kan vara enklare att använda
Många tycker att det är svårt att använda vanlig tandtråd eftersom de upplever det krångligt att komma åt. Då kan en variant i en bygel med handtag vara en bra lösning (Tex plackers). Dessa finns av flera olika varumärken och kan liksom vanlig tandtråd både köpas på ditt apotek och i din matvarubutik.

Tungskrapa

Att skrapa tungan är enkelt och effektivt
På tungan samlas lätt både bakterier och plack, något som kan leda till dålig andedräkt. Med hjälp av en tungskrapa kan du enkelt få bort beläggning och få en fräschare andedräkt.

Tungans yta är gynsamm för bakterier
Eftersom tungan är täckt av ludd, så kallade papiller, så är den en riktigt gynnsam miljö för illaluktande bakterier. Med tungskrapan, som ofta är utformad som en bygel med ett eller flera blad och har ett handtag, skrapar du tungan och får bort orenheter. Vissa kan uppleva att denna process ger upphov till kväljningar, men med rätt teknik och lite övning brukar problemet ofta gå över.

Hexident och Corsodyl

Läkemdel kan användas på kort sikt mot särskilda besvär
Hexident och Corsodyl är två antiseptiska medel för munvård. Dessa är dock inte lämpliga att använda i den dagliga munvårdsrutinen utan är avsedda för användning vid medicinska problem i munnen, till exempel tandlossning eller tandköttsinflammation. Du bör därför helst rådgöra med din läkare eller tandläkare innan du börjar använda produkten.

Båda produkterna kan dock ha effekt mot dålig andedräkt eftersom de innehåller bakteriedödande ämnen, men du bör ändå främst använda en annan munskölj om ditt problem är dålig andedräkt, till exempel en munskölj med zinkjoner.

Att tänka på när du använder Hexident och Corsodyl
Nackdelen med dessa former av munskölj är även att de kan ge upphov till biverkningar. Bland annat är missfärgade tänder en vanlig sådan.

Antibakteriell tandkräm

Antibakteriell kräm kan hjälpa
En god munhygien är ett av de bästa botemedlen för dålig andedräkt. Ofta räcker det att borsta noga med en vanlig tandkräm morgon och kväll samt att komplettera med tandtråd och tungskrapa. Det finns dock speciella antibakteriella tandkrämer som man kan använda om man har stora problem. Dessa är dock inte främst avsedda för problem med dålig andedräkt utan snarare för att behandla inflammationer i munnen.

Prata med din tandläkare eller läkare
Antibakteriell tandkräm är bäst att endast börja använda efter samråd med sin tandläkare då det kan finnas vissa biverkningar. På senare tid har dock vissa produkter avsedda för långtidsanvändning börjat dyka upp på marknaden.


Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Charlotta Holding
Källor: Apoteket.se, 1177.se, Fass.se

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.